Informace k právě budovanému víceúčelovému hřišti

Prohlížíte starou verzi stránek. Nová je k dispozici na www.olomucany.cz

Komu bude hřiště sloužit?

Záměrem je vytvořit ze sportovního areálu sportovní centrum pro občany, které bude sloužit nejen fotbalistům. Povrch hrací plochy „spodního hřiště“ neodpovídal dnešním standardům - nechránil zdraví sportujících jeho povahou, nebylo možné zajistit jeho rovinatost a byl nedostatečně odvodněn. Hřiště bude sloužit dětem (mateřská škola, základní škola vč. výuky tělocviku, žákovským týmům kolektivních sportů) a také dospělým ať už v organizovaném sportu nebo rekreačně.

 

Jak je hřiště řešeno a pro jaké sporty hřiště bude?

Povrch hřiště z umělého trávníku pro víceúčelové využití bude mít plochu cca 42x20 m a budou na ní vyznačeny plochy např. pro malou kopanou, tenis, volejbal a streetball. Po obvodě bude hřiště uzavřeno oplocením o výšce 4 m s nylonovou sítí zavěšenou na ocelových sloupcích. Spodní část bude tvořena dřevěnými mantinely. Vstup bude řešen dvěma brankami. Parkování pro návštěvníky zůstane stávající na přilehlé zpevněné ploše.

 

Termíny

Do poloviny září 2018 byly dokončeny základové konstrukce, drenážní systém a konstrukční vrstvy a betonové patky pro oplocení. Během druhé poloviny září proběhne pokládka povrchu umělého trávníku. Poté se začne instalovat oplocení. Hřiště musí být, vzhledem ke spolufinancování z dotace, dokončeno a předáno obci nejpozději do poloviny listopadu 2018. S běžným provozem počítáme od jara 2019.

 

Kolik hřiště stojí?

Od začátku jsme uvažovali s využitím financování pomocí dotací. Žádali jsme o ně třikrát a až letos to vyšlo. Na výstavbu hřiště jsme získali dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj a to ve výši 70 % z uznatelných nákladů. Po vypsání soutěže se cena snížila na 2 366 178,- Kč. Z obecního rozpočtu tedy přispějeme cca 710 000,- Kč. Mimo dotaci jsme („když už se kope do země a je k dispozici mechanizace“) nechali vystavět chodník kolem hřiště, pod který se položily nové inženýrské sítě (elektřina, plyn, voda) pro budoucí využití v zázemí (kabinách, pergola).

 

Jak bude provozováno?

Pro hřiště bude vytvořen provozní řád, který stanoví pravidla provozu hřiště (vč. např. otevírací doby apod.). Hřiště bude volně přístupné mimo předem rezervované časy. Bude jmenován správce hřiště, který bude zodpovědný za provoz a rezervační systém. Vedle školy, školky, sportovních klubů bude hřiště přístupné i dětem v jejich volném čase a také ostatním občanům Olomučan.

 

Musely se kácet stromy mezi spodním a fotbalovým hřištěm?

I když nás to netěší, bohužel ano. Jejich přítomnost by spadem jehličí na povrch umělého trávníku tento zanášel, bránil jeho bezproblémovému odvodnění a tím způsobil jeho znehodnocení a dodatečné náklady na údržbu. Odstranění stromů naopak přineslo pocitově subjektivní zvětšení sportovního areálu. Svah mezi oběma hřišti bude po dokončení stavebních prací upraven a pro přilehlou část fotbalového hřiště budou vztyčeny sloupy s ochrannou sítí a několika světlomety umožňujícími hrát na cca ¼ travnatého hřiště i pod osvětlením.
 

Kde budou zábavy a kulturní akce?

Konání zábav, kulturních akcí (hody apod.) a také provoz veřejného kluziště se přesunou na Bahňák, kde je pro obojí dostatečné zázemí. Pro provoz veřejného kluziště bude potřeba upravit (vyrovnat) povrch hráze, připravit osvětlení a převézt mantinely.