Vesnice roku 2018 – Olomučany

Prohlížíte starou verzi stránek. Nová je k dispozici na www.olomucany.cz

Vážení spoluobčané,
naše obec se letos poprvé v historii rozhodla přihlásit do soutěže Vesnice roku. Tato soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Jejím vyhlašovatelem je v současnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Mezi spolupracující organizace patří Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury, Ministerstvo životního prostředí, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní krajinářskou tvorbu, Sdružení místních samospráv ČR a v neposlední řadě jednotlivé kraje pro pořádání krajských kol soutěže.  

Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Dalším je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. V JM kraji se letos přihlásilo 25 obcí. 

Hlavním důvodem našeho přihlášení do soutěže je především velký respekt a úcta ke všem lidem, kteří se v minulosti i současnosti starali a starají o život v obci. Vyzdvihnout chceme především práci složek v obci: Mysliveckého sdružení, Sboru dobrovolných hasičů, Sokola, Včelařů. Dále SPOZ, Základní a Mateřskou školu, Knihovnu, Klub seniorů, Taneční soubor atd. Všichni jsou velmi aktivní při realizaci kulturních a společenských akcí a zejména se věnují našim nejmenším - dětem. Především v rámci spolkového života a rozvíjení lidových tradic odvedli občané v Olomučanech neuvěřitelný kus poctivé práce. Jedinečnou a neodmyslitelnou součástí naší obce je také Muzeum olomučanské keramiky. 

Hodnotící komise nás navštíví ve složení:

  • Otakar Březina, starosta obce Kozojídky – předseda komise
  • František Novotný, starosta Křtin – místopředseda komise
  • PaedDr. Zdeněk Peša – Spolek pro obnovu venkova ČR
  • Ing. Lenka Kačírková – Svaz měst a obcí ČR
  • Ing. Miroslava Tichá – Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, tajemnice krajské komise
  • Ing. Lucie Sýsová – Ministerstvo zemědělství
  • Mgr. Alena Dunajová – Ministerstvo kultury
  • Ing. Jitka Schneiderová – Ministerstvo životního prostředí
  • Helena Jalová – Svaz knihovníků a informačních pracovníků
  • RNDr. Iveta Macurová – Jihomoravský kraj

Tuto komisi chceme seznámit s připravovanými projekty, především se jedná o přístavbu kulturního domu, přístavbu základní školy, rekonstrukci družin, rekonstrukci víceúčelového hřiště, rekonstrukci hasičské zbrojnice, obnovou místního hřbitova a obnovou zeleně.  Představit jim činnost vybraných uskupení.

Komise do naší obce přijede 5.6.2018 a my budeme mít dvě hodiny na odprezentování obce (15:40-17:40 hod.), což není mnoho. Postupně s komisí navštívíme: Obecní úřad, Muzeum olomučanské keramiky, kostel Nejsvětějšího srdce Páně, Hasičskou zbrojnici, Základní školu, Knihovnu, Mateřskou školu, Sportovní areál (+ taneční soubor) a celou trasu zakončíme Vyhlídkou U Hrušky. Na všech místech se odprezentují  zástupci složek a občanů, kteří se na jejich rozvoji a činnosti nejvíce podílí.

V soutěži jsme nováčci a určitě ne favorité, ale máme co nabídnout. A z předchozích let soutěže víme, že komise vždy hodnotí obec s ohledem na její možnosti. Přijďte nás tedy podpořit, budeme rádi. Zvelebte svoje okolí, pozvedneme tím celou obec. V této soutěži nemáme co ztratit, můžeme jen získat.

Děkujeme za Vaši podporu a držme si palce.
Za vedení obce Miroslav Žáček, místostarosta Olomučan