VIDA Brno

Prohlížíte starou verzi stránek. Nová je k dispozici na www.olomucany.cz

Dnes měla celá naše škola zvláštní vyučování. Jeli jsme do zábavného vědeckého centra do Brna. Každá třída měla nejprve svůj výukový program, potom prohlídku celého zajímavého areálu a společné představení v divadelním centru o blescích .

Prvňáci zkoumali kameny - Když kámen promluví. Na památku si odnesli pro štěstí malý kamínek. Kreslili kameny, hráli na ně a poslouchali jejich zvuky, nahřáté si je dávali na čelo, dokonce po kamenné cestičce chodili.
V areálu se jim nejvíc líbil tobogán, hra nohama na klavír, vzdušné balóny a vodní cesta. Do VIDY se rádi podívají i někdy s rodiči, kdy budou mít více času na vlastní zkoumání.
 

3. a 5. ročník -  Mysli na smysly

Ve skupinách děti postupně navštívily různá stanoviště reprezentující jednotlivé lidské smysly. Zkoumaly je pomocí jednoduchých experimentů a byly překvapeny jejich výsledky. Díky těmto splněným úkolům získaly děti představu o fungování nervové soustavy.

4. ročník

Dne 13. února děti 4. ročníku absolvovaly výukový program Čas na Čas v brněnském Vida Centru. Děti se dozvěděly, jakým způsobem měřili čas naši předkové. Dále si na vlastní kůži vyzkoušely, jak krátká či dlouhá je jedna minuta při různých aktivitách. Sestrojily si vlastní časostroj a přesýpací hodiny. Na závěr zjistily, že čas souvisí prakticky s každým předmětem, který nás obklopuje – ať už je to kámen, tužka či sklenice vody.

Program spojuje poznatky z fyziky, historie a geografie, rozvíjí představivost i uměleckou tvořivost.